Retseptid sibulaga

Miks sibulaga?
Seest siiruviiruline, pealt kullakarvaline. Juba vanasõnagi ütleb, et sibulas peitub rohkem kui pealt välja paistab. Sibul on peaaegu liiga hea, et teda kokkamiseks kasutada, niipea kui sa ta lahti lõikad, on sul pisarad silmas – kahju hakkab ju.
On neid, kes väidavad, et neile sibul ei meeldi, aga enamasti on tegu puhtalt eelarvamusega. Sibula magus maitse annab paljudele roogadele selle olulise lopsakas-magusa nüansi, milleta oleks nood üsna mõttetud. Ka värske sibul on hää, annab elule särtsu ja on tõsiselt tervislik.
Sibulaklops
vanakooli rammus versioon
600 g veiseliha (antrekooti või välisfileed)
4-5 suurt sibulat
soola ja musta pipart
50 g võid
3 sl nisujahu
5 dl vett või lihapuljongit
100 g Nopri või Metsavenna talu hapukoort
Lõika lihast ristikiudu umbes sentimeetripaksused viilud. Vasarda, vormides liha laiemaks. Lõigu sibulad viiludeks. Maitsesta liha soola ja pipraga ning prae helepruuniks.
Samal ajal võib asuda valmistama sibulaid, nood tuleb praadida vähese võiga ning kergelt karamelliseerida, kuni värv on kuldne. Ära lase sibulaid kõrbema. Tõsta liha ootele ning asu samal pannil valmistama kastet.
Pruunista jahu pannile jäänud rasvas, lisa vesi (või puljong) ning kuumuta, kuni saad ühtlase massi. Kui kaste muutub valmistamise käigus liiga paksuks, siis võid lisada vett. Lisa liha ning hauta kastmes pehmeks (kümme minutit või rohkem, aeg sõltub lihast). Võta lihalõigud välja ja hoia soojas.
Nüüd lisa kastmesse hapukoor ning maitsesta kaste soola ja pip-raga. Pane kaste taldrikule, lisa liha, kata liha sibulaga ning serveeri keedetud kartuliga. Soovi korral dekoreeri rohelise sibulaga.

Sibulapirukas
Peipsiveerelt
pool kilo sibulaid
õli või võid
soola ja pipart
1–1,5 klaasi jahu
70 g võid
6 sl Nopri või Metsavenna talu hapukoort
2 muna
100 g riivjuustu
Viiluta sibulad ning karamelliseeri rasvas kuldpruuniks. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kõrvale.
Valmista tainas. Sega toasoe või jahu ja soolaga, lisa 3 sl hapukoort, vormi palliks. Jahuta pool tundi külmkapis.
Vooderda lahtikäiva küpsetusvormi põhi ja küljed tainaga. Sega munad 3 sl hapukoorega ja kalla tainale. Lisa sibulad ning laota juust sibulate peale.
Küpseta pirukas 200 kraadi juures kenasti kuldpruuniks.
Sotsialismita
punased ehk marineeritud sibulad
paar punast sibulat
1 dl punaveiniäädikat
1 dl vett
1 sl suhkrut
loorberileht
Lõika sibulad õhukesteks viiludeks, eralda rõngad üksteisest. Aseta kaussi ja pane marinaadi ootama.
Sega kastmepannis (väiksemas potis) äädikas, vesi ja suhkur, lisa loorberileht. Kuumuta keemiseni ja sega, et suhkur sulaks. Vala marinaad sibulatele ja lase jahtuda. Mõned tunnid seismist ja ongi valmis. Esimese ampsu võid ka kohe võtta.
Võid seda toidukõrvast valmistada ka heledast sibulast, aga tulemus pole poolt nii ilus.

Väikeste sibulate lemmik
ehk rohelise sibula salat hapukoorega
kimp rohelist sibulat
Nopri või Metsavenna talu hapukoort
soovi korral soola ja pipart
See on lihtne toit, mida söövad tihtipeale ka lapsed, kes muidu sibulat ei armasta. Eriti kaval on lasta see roog neil endil valmis teha – hea lihtne toiduvalmistamiskogemus. Lapsed võiks sibula hakkimiseks kasutada kääre.
Haki sibulad, lisa hapukoor ja sega. Soovi korral võid maitsestada soola ja pipraga, aga neid pole ilmtingimata vaja.
Serveeri heal rukkileival.
Täidetud sibulad
ehk peidetud liha
8 punast sibulat
1-2 sl võid
1 sl oliiviõli
1 sl tüümiani
1 sl rosmariini
3 sl hakitud siledalehelist peterselli
1,5 tl musta pipart
näpuotsatäis vürtsi
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
300 g (lamba)hakkliha
50 g kuivatatud ploome
Koori sibulad, võta neilt tipud maha nõnda, et pääsed sisu tühjaks uuristama. Õõnesta tühjaks ning haki tipud ja sisu. Pane kuivatatud ploomid likku.
Jäta õõnsad sibulad ootele ning kuumuta hakitud sibul pannil klaasjaks. Lisa maitseained, sega läbi ja pane praetud sibulad jahtuma.
Keeda õõnsaid sibulaid soolases vees 3 minutit, nõruta, määri õliga. Sega hakkliha sibulaseguga, haki leotatud ploomid ning lisa need segule. Nüüd jääb veel vaid sibulad täita ning küpsetada neid 180-kraadises ahjus umbkaudu pool tundi (sõltuvalt sibulate suurusest).
Kikerherned sibulaga
ehk Kreeka pühapäevane lõunaroog
500 g kuivatatud kikerherneid
1 sl jahu
2 sibulat
2 loorberilehte
6 sl head oliiviõli
1 sidrun
Kata kuivatatud kikerherned veega ja pane ööks ööks likku. Kurna hommikul kikerherned, loputa ja pane need keraamilisse või malmist kaanega ahjupotti.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Sega liitris vees jahu ja kalla vesi kikerhernestele. Lisa hakitud sibul, loorber ja oliiviõli. Lisa soola ja pipart. Hauta ahjus kaks tundi.
Langeta temperatuur 180 kraadini, võta pott ahjust välja ja sega sisu läbi, vajadusel lisa vett nõnda, et kikerherned oleks napilt kaetud. Kontrolli maitset, lisa vajadusel soola ja pipart. Hauta kaks tundi. Keera ahi kinni. Pane pott ahju tagasi ja lase sel koos ahjuga tunni jagu jahtuda.
Serveeri koos oliiviõli ja sidrunilõikudega, pigista peale sidrunimahla.
Sibulaomlett
ehk hommikusöök sibulaga
2 sibulat
6 muna
1 sl hakitud peterselli
võid
head punaveiniäädikat
Haki sibulad peeneks ning prae võis keskmisel temperatuuril klaasjaks. Sibulad omandavad pisut tumedama värvi. Ettevaatust, ära lase kõrbema! Lisa sibulatele petersell ja maitsesta ohtra soola-pipraga.
Klopi munad kausis lahti ning lisa praetud sibulad. Ideaalne vahekord on üks supilusikatäis sibulaid muna kohta. Tõsta muna-sibulasegu pannile ja prae õhuke omlett.
Valmis omlett rulli taldrikule ja piserda üle äädikaga. Olenevalt näljast saab sellest kogusest roa kahele või kolmele.
Kui sööjatele meeldivad peened toidunimed, siis võid teatada, et täna on hommikusöögiks omelette à la lyonnaise.

Sibulpüree salveiga
ehk üks hea kaste lihale
750 g sibulaid
50 g oliiviõli
1 porgand
3 dl kanapuljongit
1 sl peenestatud salveid
veidi sidrunimahla
soola
jahvatatud musta pipart
2 sl Nopri hapukoort
Viiluta sibulad ja kuumuta rasvas kergelt kollakaks, lisa väikesteks kuubikuteks lõigatud porgand ning hauta koos veel 5 minutit.
Kalla juurde kuum puljong, maitsesta soola, pipra ja salveiga. Hauta kaane all tasasel tulel umbes 15 minutit aeg-ajalt segades. Enne püreestamist lase veidi jahtuda, seejärel kuumuta uuesti, lisa hapukoor ja sidrunimahl.
Sobib serveerimiseks tugevamaitselise lihaga, aga pole paha ka grillitud toorvorstide juures.
Terved sibulad
ehk midagi prae kõrvale
1 kg pisikesi sibulaid
2 sl võid
2 sl head oliiviõli
50 ml palsamiäädikat
1 sl pruuni suhkrut
50 ml punast veini
rosmariini (või muudt sobivat ürti)
soola
musta pipart
Selles roas lähevad käiku pisikesed sibulad, mida te harilikult kasutada ei viitsi. Blanšeeri koorega sibulad (3 minutit keetmist), lase jahtuda ja koori. Ära vigasta sibula põhja, sibul peab edasise valmistamise käigus koos püsima!
Võta kõrge servaga pann, millesse sibulad mahuvad ühtlase kihina. Sulata või, lisa oliiviõli ja sibulad. Kuumuta sibulaid mõõdukal kuumusel ettevaatlikult segades, kuni nood on kuldkollased.
Lisa äädikas, suhkur ja vein, tõsta kuumust, ning keedunõud kogu aeg raputades jälgi hetke, mil segu hakkab paksenema. Kui segu muutub siirupitaoliseks, maitsesta see soola, värskelt jahvatatud musta pipra ja ürdiga.
Tõsta valmis sibulad vaagnale, kus lase neil enne serveerimist veidi jahtuda. Prae kõrvale serveeri jahtunud sibulad.
